;

Gardiner till ditt vardagsrum

Gardiner betyder mycket för atmosfären i ett rum, och de är ett minst lika viktigt inslag i inredningen som till exempel soffan. Förutom det praktiska inslaget i att kunna stänga ute oönskat ljus, hjälper gardiner även till att göra vardagsrummet till ett mysigt och trevligt ställe att vistas på. Du kan göra ditt vardagsrum personligt genom att välja exakt de gardiner som passar dig och ditt hem. På den här sidan ger vi dig våra bästa tips för att välja gardiner till vardagsrummet.

TIPS 1: TÄNK PÅ GARDINENS PRIMÄRA FUNKTION

Det är en bra idé att bestämma vad gardinens primära funktion ska vara. Vill du skydda dig från blickar utifrån? Eller handlar det mer om att kunna anpassa ljusinsläppet i vardagsrummet?

Plisségardiner är fina och ger samtidigt de mest flexibla alternativen vad gäller avskärmning och justering.

Har du större fönster och dörrar i vardagsrummet rekommenderar vi lamellgardiner. De är praktiska för de stora fönstren och utstrålar lyx och kvalitet.TIPS 2: UNDVIK REFLEKTERING PÅ DINA SKÄRMAR

I många hem är vardagsrummet ett mångsidigt utrymme. I vissa familjer hänger vardagsrum och kök ihop, i andra är det nödvändigt att ha en arbetshörna i vardagsrummet och i många vardagsrum finns en soffhörna med tillhörande tv.

Har du en bildskärm, tv eller en arbetshörna med dator i vardagsrummet? Då är det en bra idé att överväga ett mörkt tyg på gardinerna. Ju mörkare tyget är, desto mer reflektering tar det nämligen från skärmarna. Du kan även välja honeycomb plisségardiner som med sitt dubbla tyg filtrerar ljuset så att du fortfarande får det naturliga ljuset från utsidan, men undviker ljusreflektioner på skärmarna.

TIPS 3: TÄNK PÅ TEMPERATUREN I VARDAGSRUMMET

Många vardagsrum blir väldigt varma att vara i under soliga dagar. Det är värt att tänka på när du väljer gardiner.

Honeycomb plisségardiner passar särskilt bra till vardagsrummet som är extra utsatt för solens strålar. Det isolerande dubbla tyget skyddar från solens strålar på sommaren och håller värmen inne under vintern. Har du stora fönsterpartier kombinerat med dörrar är en lamellgardin en bra lösning. Gardinen gör det enkelt att öppna dörren så att vardagsrummet kan kylas av.TIPS 4: VISA DIN STIL MED FÄRGER

Många familjer träffas i vardagsrummet, och det är också ofta i detta rum som vi bjuder in gäster för trevligt umgänge. Därför får vardagsrummet gärna uttrycka stilen i hemmet, och det kan du göra med hjälp av ditt val av gardin.

Var inte rädd för att välja gardiner i färger. Tänk bara att de ska matcha färgtemat i vardagsrummet.

Var medveten om att ljusa och svala färger får vardagsrummet att framstå som större, medan mörka och varma färger vanligtvis gör vardagsrummet mindre.