;

Underhåll av dina gardiner

Med regelbundet och korrekt underhåll av dina gardiner håller de sig fina länge. På den här sidan har vi samlat våra bästa tips på hur du underhåller och rengör dina gardiner och på så sätt ger dem en lång livslängd.

ALLA TYPER AV GARDINER

För alla typer av gardiner gäller att tyget/väven inte får komma i kontakt med frätande rengöringsmedel. När du putsar fönster är det därför bra att inte spraya fönsterputsmedel direkt på rutan utan istället på en trasa så att du är säker på att inte stänka på gardinen.

När det gäller motordrivna operativsystem får motordelarna inte komma i kontakt med vatten, alkaliska lösningar eller syror.

RULLGARDINER

Rullgardiner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugarens lilla munstycke med mjuk borste. Om du behöver rengöra gardinen från lätta fläckar, dutta försiktigt med en svamp eller mjuk trasa fuktad med ljummet vatten, eventuellt med lite flytande icke-syntetiskt tvättmedel (t.ex. ulltvätt). Undvik vatten på eventuell metalliserad baksida.

LAMELLGARDINER

Lameller kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugarens lilla munstycke med mjuk borste. Om du behöver rengöra gardinen från lätta fläckar, dutta försiktigt med en svamp eller mjuk trasa fuktad med ljummet vatten. Vissa lamellgardiner kan även tvättas i vattenbad, men det beror på typ. Därför rekommenderar vi att du hittar och följer tillverkarens instruktioner.

Om dina lameller blivit skrynkliga kan du kan stryka dem på lägsta värme med ett strykjärn. Är det en lamell med mörkläggningseffekt ska du bara stryka på tygsidan. Du kan med fördel lägga en kökshandduk mellan lamellerna och strykjärnet för att undvika direkt värme på lamellen.

PLISSÉGARDINER

Plisségardiner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugarens lilla munstycke med mjuk borste. Behöver du rengöra gardinen från lätta fläckar, tvätta försiktigt med en urvriden trasa fuktad med ljummet vatten (max 30 grader) och tillsätt eventuellt lite icke-syntetiskt tvättmedel (t.ex. ulltvätt). Torka sedan av med en ren trasa. Upprepa detta tills fläcken är borta. Tänk på att plisségardiner inte får böjas eller vikas.

Det är en bra idé att regelbundet dra upp dina plisségardiner helt. Genom att motionera dem på detta sätt säkerställer du att de fortsätter att löpa smidigt upp och ner, och att vecken håller sig vackra länge.

ALUMINIUMPERSIENNER - lätt rengöring

Persienner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugarens lilla munstycke med mjuk borste eller använda en så kallad persiennborste som är avsedd för det. När du dammsuger, stäng persiennen med toppen inåt, börja uppifrån och dammsug från sida till sida över lamellerna. Om du behöver rengöra gardinen från lätta fläckar, dutta försiktigt med en svamp eller mjuk trasa fuktad med ljummet vatten. Om persiennen är smutsigare kan du rengöra den med ljummet vatten och mild två på en väl urvriden trasa. Tänk på att torka av persiennernas topplist i stål så att den inte rostar.

ALUMINIUMPERSIENNER - Grundlig rengöring

Om persiennen behöver en grundligare rengöring kan du bada den: Ta ner persiennen från fönstret och ta bort underlistens ändkåpa. Häng persiennen på en krok. Tvätta den med en mjuk svamp doppad i ljummet milt tvålvatten - tvätta först på ena sidan, vänd på den och tvätta sedan på den andra sidan. Skölj sedan av all tvål med kallt vatten, eventuellt med lite sköljmedel tillsatt för att undvika kalkfläckar. Du kan också blötlägga persiennen i ljummet tvålvatten i badkaret eller duschen. Undvik att böja gardinens spjälor. Persiennen ska ligga med lamellernas baksida uppåt (dra inte ihop dem). Tvätta persiennen försiktigt med en svamp och skölj den ren med kallt vatten. Häng sedan på tork och spraya med sköljmedel vid behov. Häng persiennen på plats när den är helt torr.

HISSGARDINER

Hissgardiner kan dammas av med en dammvippa eller en mjuk borste. Du kan också dammsuga dem försiktigt med dammsugarens lilla munstycke med mjuk borste. Om du behöver rengöra gardinen från lätta fläckar, dutta försiktigt med en svamp eller mjuk trasa fuktad med ljummet vatten. Många hissgardiner kan också tvättas i maskin. Här rekommenderar vi att du hittar och följer tillverkarens instruktioner.

Våra underhållsinstruktioner är noggrant utarbetade, men Nya Gardiner tar inget ansvar när du rengör dina gardiner.