;

Gardiner till köket

Gardiner i köket utsätts ofta för fukt, smuts och ångor från matlagning. Därför är det en fördel om gardiner i köket är lätta att rengöra. Samtidigt har köket i många hem blivit ett en umgängesplats där vi träffas och delar dagens händelser. Därför måste gardinerna också vara snygga att titta på. På Nya Gardiner har vi flera lösningar om du vill ha både en praktisk och dekorativ gardin i ditt kök. Den här sidan ger dig våra bästa tips för att välja gardiner till köket.

TIPS 1: TÄNK PÅ DITT BEHOV AV ATT SKÄRMA AV

Vilka behov har du av att kunna skärma av? När du är medveten om dina behov är det lättare att hitta en gardin som uppfyller dem.

Vill du till exempel skärma av från insyn utifrån men ändå njuta av solens strålar så är en plisségardin en bra lösning. Med up & down-funktionen får du en bra möjlighet att skärma av mot grannarna och samtidigt anpassa ljusinsläppet precis som du vill ha det. Plisségardinen är också en elegant gardinlösning i ditt kök.TIPS 2: VÄLJ TYP AV GARDINER EFTER FÖNSTRETS PLACERING

När du ska välja typ av gardin för ditt kök är det en bra idé att tänka på hur nära spis och diskbänk fönstret är placerat.

Är fönstret en bit från spis och diskbänk kan du med fördel välja en plisségardin. Med up & down-funktionen möjliggör gardinen en mycket exakt justering, så att du enkelt kan skärma av från solsken och nyfikna blickar.

Om fönstret sitter närmare spis och diskbänk är det smart att välja en gardin som är lätt att rengöra. Persienner är ett självklart val då de är extremt lätta att rengöra.

TIPS 3: SE TILL ATT TYP AV GARDIN OCH FÖNSTER MATCHAR

Olika typer av gardiner fungerar bra för olika fönster. Därför rekommenderar vi att du väljer en typ av gardin som passar bra till den typ av fönster du har i ditt kök.

Plisségardiner i köket passar bra för de små fönstren. Har du större fönster i ditt kök kan lamellgardiner vara en snygg och praktisk lösning. Persienner passar de flesta typer av fönster och är också en väldigt självklar produkt för köket.

TIPS 4: VÄLJ GARDINER SOM ÄR ENKLA ATT RENGÖRA

Gardiner i köket är utsatta för lite av varje från matlagning. Därför är det en fördel om gardiner i köket är lätta att rengöra.

Persienner passar bra till köket, då de är lätta att rengöra. De kan torkas av med en fuktig trasa eller tas ned och rengöras i tvålvatten. Även rullgardiner kan användas i köket, eftersom de flesta typer av vävar kan rengöras med en fuktig trasa.

Du kan självklart använda andra typer av gardiner i köket. De kräver bara lite mer när du vill rengöra dem. Hissgardiner kan tvättas i tvättmaskin, och plisségardinerna ska tvättas i kemtvätt.TIPS 5: GÖR KÖKET PERSONLIGT MED FÄRG

Väggarna i många kök är vita och det är därför en bra idé att ge rummet ett lyft genom att välja en färgglad gardin. Vi har både produkter i fina skira nyanser och i starka färger, så det finns mycket att välja på.

Om köket hänger ihop med vardagsrummet kan det vara bra att välja samma färg i båda rummen, då det ger ett harmoniskt uttryck.

Färger påverkar hur vi upplever ett rum: Ljusa och svala färger får ofta rummet att verka större, medan mörka och varma färger vanligtvis får rummet att framstå som mindre.TIPS 6: SKAPA ETT ENHETLIGT UTSEENDE I ÖPPEN PLANLÖSNING

Har du en öppen planlösning med kök- och vardagsrum i ett kan du med fördel välja samma färg på gardinerna i alla fönsterpartier. Det skapar lugn och balans i rummet.

Du kan också kombinera olika typer av gardiner i ditt kök-matrum. Välj till exempel en exklusiv lamellgardin vid matplatsen och en praktisk persiennlösning i köket.